U trendu

EK: Konstatovan napredak vladavine prava na ZB, ima jos posl

BRISEL, 10. januara ( Tanjug) – Evropska komisija pozdravila je današnji izveštaj Evropskog revizorskog suda o EU podršci vladavini prava na Zapadnom Balkanu uz konstatciju da su evropski revizori ocenili da je podška EU ”doprinela reformama koje su dovele do nekih pozitivnih pomaka u vladavini prava u nekim partnerskim zemljama sa Zapadnog Balkana”, ali i da su ukazali da je ”nedovoljna domaća politička volja za pokretanje reformi ograničila njihov uticaj”.

”Vladavina prava ostaje kamen temeljac procesa pridruživanja i odrediće ukupni tempo napretka partnera u proširenju na njihovom putu ka EU”, navodi se u saopštenju EK prosleđenom Tanjugu.

U saopštenju se konstatuje da je EK kroz novu metodologiju pristupnja pojačala fokus na pitanjima vladavine prava i osnovnih pravima.

”Tokom proteklih godina postignut je značajan napredak, ali je jasno da još mnogo toga treba da se uradi. Nastavljamo da sarađujemo sa vlastima i drugim relevantnim akterima na Zapadnom Balkanu kako bismo unapredili ovaj posao”, stoji u saopštenju Komisije.

EK podseća je u poslednjem izveštaju o napretku zemalja u procesu pristupanja EU konstatovan značajan napredak ”posebno kod nekih partnera sa Zapadnog Balkana u oblasti vladavine prava i ocenjuje da su neophodni dalji napori u ovoj oblasti kako bi se stvorila ”prava kultura vladavine prava” kao i ”jača politička posvećenost Zapadnog Balkana za pokretanje ključnih reformi”.

Istovremeno, Komisija navodi da prepoznaje ključnu ulogu koju imaju civilno društvo i mediji u svakom demokratskom pluralističkom društvu zasnovanom na vladavini prava i nagalšva da će nastaviti da ih podržava u u obavljanju njihove kritičke funkcije kada je reč o vladavini prava na Zapadnom Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar