U trendu

EK: Poljska da poštuje odluke Suda EU ili slede sankcije

BRISEL – Evropska komisija zatražila je danas od Poljske da postupi po odluci Suda EU i suspenduje aktivnosti Disciplinskog veća do 16. avgusta i saopštila da joj u suprotnom prete finansijske sankcije.

“Pravo EU nadređeno je nacionalnom pravu. Sve odluke Suda EU su obvezujuće i o tome nema kompromisa”, izjavila je popredsednica Komisije Vera Jourova i naglasila da će EK zatražiti finansijske sankcije ako se situacija ne sredi do 16. avgusta, prenosi Hina.

Sud EU je 14. jula naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog veća, nove institucije osnovane u okviru reforme pravosuđa.

Sud je utvrdio da nepristranost i nezavisnost novog Disciplinskog veća nisu dovoljno garantovani i da nema zaštite od direktnog ili indirektnog uticaja izvršne i zakonodavne vlasti.

S tom se odlukom ne slaže poljski Ustavni sud koji je ocenio da privremena mera koju je izdao Sud EU nije u skladu sa poljskim Ustavom.

Odluku poljskog Ustavnog suda da ne ispoštuje odluku Suda EU mnogi vide kao prvi korak u pravcu mogućeg izlaska Poljske iz EU, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar