U trendu

EK prijavila Poljsku Sudu pravde zbog kršenja vladavina prav

BRISEL, 31. marta ( Tanjug) – Evropska komisija je nakon prekršenjne pokrenula i pravnu proceduru pred Evropskim sudom pravde protv Poljske zbog kršenja vladavine prava u toj zemlji.

”Pošto nije bilo moguće sa poljskim vlastima rešiti sve naše zabrinutosti o spornom Zakonu o pravosuđu, EK je odlučila da uključi Evropski sud pravde u ovaj slučaj”, izjavio je evropski komesatr za pravosuđe Didije Rejnders.

U Komisiji napominju da su u više navrata poljskim vlastima ukazivali na zabrinutost zbog Zakona o pravosudnim ovlašćenjima, a da je prekršajna procedura pokrenuta u aprilu 2020.godine.

”Verujemo da je Zakon o pravosudnim ovlašćenjima u Poljskoj nekompatibilan s nekim od osnovnih odredbi ugovora EU. Komisija veruje da Zakon krši nezavisnost pravosuđa u Poljskoj i nije u skladu s primarnom nadležnošću zakona EU”, poručio je Rejnders.

U EK naglašavaju da sporni poljski zakon sprečava poljske sudove da direktno primenjuju zakone EU namenjene zaštiti nezavisnosti pravosuđa, uključujući i upotrebu disciplinskih postupaka.

Dodaje se da poljske sudije sada u opasnosti da budu suspendovane i da im bude oduzet imunitet na osnovu odluke dispciplnske komore Vrhovnog suda s obzirom da njihova nezavisnost nije garantovana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar