U trendu

EK za otvaranje pregovora sa Severnom Mkedonijom i Albanijom

BRISEL, 3. decembra ( Tanjug) – Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varheji najavio je promene u metodologiji procesa pristupanja Uniji rekao da će se truditi da sagleda sve predloge zemalja članica i da s njima, ali i sa zemljma kandidatima razgovara o prevazilaženju problema.

On je naveo da će Evropska komisija učiniti sve kako bi Savet EU bio u mogućnosti da u martu sledeće godine otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

”Kada je reč o pregovorima koji već traju, oni ne mogu kretati iz početka. Pravila se ne mogu menjati usred igre, već se rešenja moraju nalaziti u skladu s postojećom politikom”, ocenio je Varheji.

On je pozvao na kreriranje procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU koji će biti ”dinamičniji i kredibilniji” kako za zemlje čalnice EU tako i za zemlje kandidate.

Komesar za proširenje je naglasio je da najveći izazov vidi u velikim ekonomskim razlikama između zemalja članica EU i zemalja iz najbližeg susedstva Unije.

”Moramo da im konkretnije da im pomognemo da nam priđu bliže, jače i brže”, kaže Varheji.

On je dodao i da do ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana ne može doći bez postizanja trajnog mira i stabilnosti u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.