U trendu

Ekonomist: Putin testira Trampa novim sukobima u Ukrajini

Novi sukobi u Ukrajini, u kojima je za nekoliko dana poginulo 34 osobe, mogli bi biti rezultat pokušaja ruskog predsednika Vladimira Putina da testira predsednika SAD Donalda Trampa kako bi video da li će skrenuti pažnju na ruske akcije u toj zemlji, što je glavni razlog sukoba dve svetske velesile, piše britanski Ekonomist, a prenosi Jutarnji.hr.

Britanski list podseća da su nove granate pale samo dan nakon, kako piše, navodno prijatnog telefonskog razgovora Trumpa i Putina, a kao jedan od razloga sukoba navodi različitu interpretaciju sporazuma iz Minska.

Ukrajinci i njihovi zapadni saveznici smatraju da je njima potvrđeno pravo da preuzmu kontrolu nad istokom države, dok proruske snage i Rusija smatraju da je njima dato pravo na autonomiju regiona Donbas.

List piše i da je Bela kuća ranije žustro osuđivala Rusiju zbog agresije, dok im je ovaj put za to trebalo dva dana, a ni reakcija nije bila tako snažna, kao za vreme administracije Baraka Obame.

Novi sukobi u Ukrajini traju već sedam dana, a stalna predstavnica SAD u UN Niki Hejli, izjavila je u četvrtak da SAD žele „bolje odnose s Rusijom“, ali je „odlučno i jasno osudila rusko delovanje“ koje je nazvala „agresivnim akcijama“.

Iako se predsednik SAD Donald Tramp tokom predizborne kampanje zalagao za približavanje Moskvi, Hejli je upozorila da se sankcije Rusiji neće ukidati „sve dok kontrolu nad poluostrvom (Krimom) ne prepusti Ukrajini“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.