U trendu

Ekonomist: Vučićeva strategija se isplatila

LONDON – Srbija ima jednu od najbržih kampanja vakcinacije protiv kovida-19 u svetu i treća je u Evropi po broju ukupno datih vakcina po glavi stanovnika, preneo je britanski poslovni nedeljnik „Ekonomist“.

U tekstu pod naslovom „Srbija nadmašuje skoro sve zemlje u EU po vakcinaciji“, ugledni britanski list je ocenio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro nosi sa pandemijom, i da se izgleda isplatila njegova spoljnopolitička strategija da ne stavlja „sva jaja u istu korpu“.

List podseća da je predsednik Vučić kupio vakcine u Evropi, Rusiji i Kini, i potpisao ugovore o proizvodnji ruske i kineske vakcine u Srbiji.

Rusija i Kina se sada nadaju da će uz pomoć „politike vakcina potkopati poverenje u Evropsku uniju“.

Pružajući uvid u proces imunizacije u Srbiji, britanski list navodi da se preko veb sajta vlade, građani Srbije mogu prijaviti za primanje kineske, ruske, zapadne ili bilo koje druge vakcine koja je dostupna, i da kineske vakcine čine otprilike tri četvrtine od ukupno datih vakcina u Srbiji.

„Da biste dobili izuzetno traženu vakcinu Fajzer, možda će vam trebati kontakti, a stranci dobijaju AstraZeneku, verovatno zato što je mnogi lokalni stanovnici ne žele“, navodi taj list.

U članku se dodaje i da je do 27. marta oko 20 odsto Srba primilo barem jednu dozu, ali i da je na hiljade građana Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore prešlo granicu kako bi dobili besplatne vakcine u Srbiji.
Ipak, stopa zaraze i smrtnih ishoda ubrzano raste.

„Mnogi Srbi se ne trude da preduzmu mere predostrožnosti“, kaže za taj list Ivan Kostić, hirurg u Čačku, dodajući da je to posebno slučaj sa onima koji su primili prvu dozu vakcine.

Za razliku od drugih mesta u Evropi, u Srbiji nije bilo dužih zaključavanja, ali zdravstveni sistem je preopterećen, jer srpske bolnice, prema rečima Kostića, imaju za četvrtinu manje osoblja od zapadnoevropskih, delom i zbog toga što ih je toliko emigriralo.

Međutim, teorije zavere, kako piše britanski list, počinju da podrivaju kampanju vakcinacije u Srbiji, a jedno istraživanje je pokazalo da 70 odsto Srba veruje u najmanje jednu teoriju zavere u vezi sa kovidom-19, poput one da je reč o biološkom oružju ili da ga šire farmaceutske kompanije.

U Zapadnoj Evropi, ta stopa je oko 25 odsto.

Britanski list navodi i da je EU obećala Srbiji sredstva za oporavak, ali još uvek nije donirala nijednu vakcinu.

„U međuvremenu, uspeh predsednika Vučića u obezbeđivanju vakcina na drugim mestima mu omogućava da se predstavi kao regionalni lider“, zaključuje taj list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar