najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ekshumirani ostaci cara Nikolaja II i njegove supruge

Ruski istražitelji ekshumirali su danas posmrtne ostatke poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove supruge Aleksandre koji su sahranjeni u Sankt Peterburgu, bivšoj carskoj prestonici, u okviru ponovnog otvaranja istrage o njihovom ubistvu 1918. godine. 

“Rešili smo da počnemo sve iz početka i sprovedemo ponovo potrebnu ekspertizu. Zato smo danas u okviru istrage uzeli delove ostataka Nikolaja Drugog i carice”, rekao je jedan od glavnih ljudi u Istražnom odboru Vladimir Solovjev. Nisu precizirali o kakvim ispitivanjima se tačno radi. 

Ekshumacija je deo ponovnog otvaranja istrage o okolnostima smrti i sahranjivanja carske porodice, rekao je portparol Odbora Vladimir Markin. 

Istraga je počela 1993. a Odbor je zatvorio u januaru 2009. zbog nedostatka značajnog napretka. Tu odluku je ruski sud proglasio nelegalnom 2010. godine. 

Ruska pravoslavna crkva, koja je dugo izražavala sumnju u autentičnost kostiju za koje se smatra da pripadaju porodici Romanov, u julu je zatražila obnovu istrage. 

Rusko tužilaštvo je 2008. objavilo rezultate DNK analize koja potvrđuje da su kosti pronađene godinu dana ranije u oblasti Jekaterinburga zaista kosti carevića i njegove sestre. 

Delovi tela, na kojima su bili tragovi nasilne smrti, pronađeni su 2007. blizu mesta gde su članove carske porodice ubili boljševički čuvari u noći između 16. i 17. jula 1918. godine. 

Ostatke ostalih članova porodice Romanov izvađeni iz zajedničke grobnice u Jekaterinburgu 1991. zvanično je identifikovala ruska vlada 1998. godine. 

Neki posmrtni ostaci već su sahranjeni uz veliku pompu u bivšoj carskoj prestonici, dok će sin i jedna od ćerki carskog para biti sahranjeni u oktobru. 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike