U trendu

Eksperti: Islamska država će uskoro preći u gerilu

Islamska država (ID) priprema se za gubitak svojih teritorija u Siriji i Iraku, a potom za „povlačenje u pustinju“, u ubeđenju da će se u dogledno vreme vratiti na scenu jača nego što je bila, upozoravaju francuski eksperti.

Suočena s ofanzivama moćne koalicije, koja preuzima teritorije takozvanog „kalifata“ i preti da joj iz ruku istrgne Mosul, njeno glavno uporište u Iraku, kao i Raku u Siriji, ID najavljaje da bi se, kao što je to učinila na zapadu Iraka krajem 2000-ih, mogla pretvoriti u više ili manje tajni gerilski pokret, navodi danas pariski „Liberasion“.

Iz pozadine bi, tako, ID pripremila svoj povratak, računajući na podršku barem jednog dela sunitske zajednice.

„Za ID porazi nagoveštavaju sutrašnje pobede; to su iskušenja koja im, kako veruju, šalje Alah“, objašnjava za AFP Dominik Toma, stručnjak za džihadističke pokrete u Školi visokih studija društvenih nauka.

Kako navodi ovaj stručnjak, islamistički ekstremisti su uvereni da će nove vlasti u gradovima koji su preuzeti iz njihovih ruku ubrzo doživeti neuspeh, te da će džihadistima „politika haosa omogućiti da u dogledno vreme ponovo stupe na scenu“.

Intenzitet njihove gerilske borbe bi u početku bio slab, ali bi vremenom jačao, dodaje isti stručnjak.

Pariski dnevnik podseća da je, u izveštaju objavljenom u Vašingtonu u decembru, 20 međunarodnih eksperata navelo da bi dalji plan ID mogao biti povlačenje u pustinju, pri čemu će ta ekstremistička grupa moći da iskorišhava sunitsko nezadovoljstvo i da raspiruje sektaške tenzije u narednih pet do 10 godina u Iraku, Siriji, Libiji, a možda i šire.

Pojam „povlačenje u pustinju“, koji se često javlja u džihadističkoj propagandi već nekoliko meseci, ima veze s povlačenjem proroka Muhameda iz Meke 622. godine.

„On je, nakon što je prešao 450 kilometara kroz pustinju, našao utočište i zaštitu u oazi koja će kasnije postati grad Medina. Prema muslimanskoj tradiciji, krenuo je sa samo jednim saputnikom, ali su mu se pridružili i drugi sledbenici, a kasnije su se pobednički vratili u Meku“, kaže islamolog Rašid Banzin.

Na terenu su sve brojniji znaci da se ID, iako se bori u pokušaju da spreči napredovanje koalicionih snaga, priprema za skorašnji povratak gerilskom ratovanju, konstatuje „Liberasion“.

„Ta grupa može da se vrati i vratiće se strategiji koju je primenjivala od 2007. do 2011. godine“, ocenjuju ekspreti u izveštaju pod naslovom „Džihadistickca pretnja“, zaključivši da će delovanje ID ponovo poprimiti oblik pobune kakva je uspela da destabilizuje iračku vlast nesposobnu da pridobije velike sunitske grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.