U trendu

Eksperti UN: Belgija da se izvini za zločine u Kongu

RISEL – Rasna diskriminacija protiv Afrikanaca „endemična je“ u belgijskim institucijama i Belgija treba da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga i izvrši reparacije, saopštili su danas eksperti UN.
„Osnovni uzroci današnjih kršenja ljudskih prava leže u nedostatku priznavanja pravog obima nasilja i nepravde kolonizacije“, kaže radna grupe stručnjaka UN za osobe afričkog porekla u prelaznom izveštaju o Belgiji , prenosi AP.
Stav Radne grupe UN-a je da je rasizam u Belgiji i dalje prisutan.
„(Mi) smo zabrinuti zbog situacije sa ljudskim pravima ljudi afričkog porekla u Belgiji koji i dalje doživljavaju rasizam i rasnu diskriminaciju“, navodi se u saopštenju. Postoje jasni dokazi da je rasna diskriminacija endemska u institucijama u Belgiji.“, navode eksperti UN u izveštaju.
Oni su mišljenja i da bi Belgija trebalo da razmotri reparacije stanovnicima Konga „kao sredstvo pomirenja“ s ciljem zatvaranja mračnog poglavlja u istoriji.

Dodaje se da belgijska vlada treba „da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije“.
Radna grupa koja će u septembru predstaviti svoje konačne zaključke, pohvalila je belgijsku vladu zbog njene spremnosti da se bori protiv rasizma, navodi se u saopštenju.
Iz kabineta belgijskog premijera saopštili su da će vlada pažljivo pročitati i proceniti izveštaj pre nego što da da bilo kakav komentar, prenosi agencija.

Vladavina Belgije u Kongu dugo je kritikovana kao jedan od najgorih primera kolonijalne zloupotrebe i za rezultat je imala značajno smanjenje populacije, usled masivnog nasilja, gladi i širenja zaraza.

(Tanjug)

Napišite komentar