Eksplozija u hemijskom pogonu u Španiji

U velikoj eksploziji koja se dogodila danas u petrohemijskom pogonu u severoistočnoj Španiji poginula je jedna osoba i teže je povredjeno šest, javile su regionalne vlasti.

Ministar unutrašnjih poslova za region Katalonije Migel Buč je napisao u Tviter poruci da je u eksploziji poginula jedna osoba, da je šest povredjeno a jedna se vodi kao nestala.

Portparol gradskih vlasti Taragone rekao je da je prema preliminarnoj istrazi jedna osoba iz okoline nesreće poginula od siline eksplozije. Ranije je javljeno da je četvoro zadobilo opekotine u nesreći.

Agencija za civilnu zaštitu Katalonije saopštila je da je eksploziju izazvala hemijska nesreća i upozorila je ljude u delovima grada Taragona od 800.000 stanovnika i okolnih gradova da ne izlaze napolje iz predostrožnosti.

Ministar Buč je rekao da dim od vatre koja je izbila posle eksplozije nije otrovan, ali je i on savetovao meštanima da ostanu u svojim kućama.

Eksplozija se dogodila u pogonu u hemijskom kompleksu u luci Taragoni, 115 kilometara jugozapadno od Barselone, glavnog grada španske oblasti Katalonije.

Službe hitne pomoći saopštile su da je dvoje povredjeno zadobilo teže opekotine.

Vatrogasne službe poslale su 10 brigada u tu oblast, saopštila je regionalna služba.

Lokalni stanovnici objavili su video snimke koji pokazuju stanje posle eksplozije, sa vatrom i visokim stubom crnog dima koji izlazi iz kruga fabrike sa velikim industrijskim rezervoarima.

Neki su rekli za lokalni radio da se eksplozija čula na razdaljini od više kilometara.

Od 2015. godine u tom gradu se nalazi hemijski kompleks na 1.200 hektara, i najveći je centar te vrste u južnoj Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.