Ekstremisti Al Šababa pogubili devet civila u Keniji

Ekstremisti džihadističke organizacije Al Šabab iz Somalije pogubili su rano jutros devet civila u napadu na jedno selo u Keniji, saopštili su zvaničnici.

Civili su pogubljeni odsecanjem glave, metodom koji su ekstremisti Al Šababa retko koristili u Keniji, gde su izveli desetine smrtonosnih napada prethodnih godina.

Grupa Al Šabab, povezana sa Al Kaidom, obećala je odmazdu prema Keniji zbog slanja vojnika u Somaliju 2011. godine. Kenija je poslala vojsku da se bori protiv grupe Al Šabab, koja je prošle godine postala islamistička grupa u Africi koja je počinila najviše ubistava.

U policijskom izveštaju navodi se da je oko 15 ekstremista Al Šababa napalo selo Džima na jugoistoku Kenije, zarobilo muškarce i ubilo ih noževima.

Povećan broj napada predstavlja veliki problem za kenijske bezbednosne agencije pred predsedničke izbore u 8. avgusta, rekao je bezbednosni analitičar i bivši američki marinac Endru Frenklin.

Kenija je medju pet zemalja čiji su vojnici deo snaga Afričke unije koja pomaže slaboj vladi Somalije u borbi protiv pobune Al Šababa. Od svih pet zemalja, Kenija je najviše na udaru ekstremista Al Šababa.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike