U trendu

Ekstremisti uništili čuveni hram u Palmiri

Ekstremisti Islamske države digli su u vazduh hram Balšamin u drevnom gradu Palmiri na istoku Sirije, koji je svrstan u svetsku baštinu, rekao je danas direktor Antikviteta i muzeja Sirije, Mamun Abdulkarim. 

On je rekao da su pripadnici Islamske države danas postavili veliku količinu eksploziva u hram Balšamin u starom gradu Palmiri i onda ga digli u vazduh. Dodao je da je veliki deo građevine uništen kao i stubovi oko nje. 

Izgradnja hrama Balšamin počela je  17. godine, a rimski imperator Hadrijan ga je povećao i ulepšao 130. godine. Balšamin je feničanski Bog neba.  

Abdulkarim je rekao da su najcrnja strahovanja počela da se ostvaruju, da su ekstremisti u julu uništili čuvenu statuu koja se nalazila na ulazu muzeja Palmire i pretvorili muzej u zatvor i sud. Oni su u utorak odrubili glavu bivšem direktoru Antikviteta, poznatom arheologu Kaledu Al Asadu i okačili njegovo krvavo telo o stub u gradu. 

Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdila je da je taj istorijski spomenik uništen, ali su oni naveli da je uništen pre mesec dana.

Ekstremisti su krajem maja od sirijskih vlasti oteli grad Palmiru, poznat kao deo svetske kulturne baštine na listi Uneska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar