najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ekstremisti uništili poznati svod u drevnom gradu Palmiri

Ekstremistička grupa Islamska država uništila je u drevnom gradu Palmiri u Siriji čuveni svod star 2.000 godina, javili su danas jedna nevladina organicija i aktivisti.

Pozivajući se na izvore sa lica mesta sirijska Opsevatorija za ljudska prava javila je da su ekstremisti uništili svod nazvan Trijumfalna kapija, zbog ornamenata na stubovima, koje smatraju idolopoklonstvom.

Monumentalni svod stajao je na kraju ulice sa kolonadama i bio je jedan od najprepoznatljivijih spomenika u Palmiri, antičkom gradu koji pripada svetskoj baštini.

Prema navodima Opservatorije, svod je srušen, ali je kolonada ostala.

Jedan opozicioni aktivista u Palmiri takođe je izjavio da je srušena Trijumfalna kapija u Palmiri i da je to uradila grupa Islamska država. Nije naveo kad se to desilo.

Pre izbijana rata u Siriji u martu 2011. lokalitet Palmira pod zaštitom Uneska bio je jedan od najvećih turističkih atrakcija na Bliskom Istoku.

Pripadnici ekstremističke grupe su poslednjih nedelja digli u vazduh dva poznata hrama u Palmiri, hram Balšamin i hram Bel.  Satelitski snimci pokazuju da su ti hramovi stari skoro 2.000 godina pretvoreni u ruševine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike