U trendu

Ekvador: Najmanje 2 policajca ubijena u napadima

KITO – Najmanje dva policajca ubijena su danas u napadima u Ekvadoru koji su izvedeni kao odgovor na prebacivanje zatvorenika iz prepunih i nasilnih zatvora, saopštile su vlada i policija.

Komandir policije Fausto Salinas rekao je novinarima da je šest eksplozija prijavljeno rano jutros u nekoliko oblasti zapadnog grada Gvajakila, uključujući one i u blizini dve benzinske pumpe, preneo je Rojters.

Dva policajca poginula su u napadu na automobil policije u predgrađu Gvajakila, a dvojica su ranjena u drugom napadu na policijsku jedinicu.

U severozapadnom gradu Esmeraldasu prijavljene su tri eksplozije, a sedam zatvorskih službenika zadržano je u gradskom zatvoru kao taoci i to dok su zatvorenici protestovali zbog prebacivanja iz zatvora, navela je vlada u saopštenju.

Dodali su da su policajci kasnije pušteni.

Ministar unutrašnjih poslova Huan Zapata rekao je novinarima da su se napadi dogodili dok je zatvorska agencija SNAI sprovodila plan reorganizacije zatvora.

„Ovo su reakcije na akcije policije i nacionalne vlade protiv organizovanog kriminala“, rekao je Zapata.

Agencija SNAI je saopštila da je 200 zatvorenika do sada prebačeno iz najnasilnijeg zatvora u Ekvadoru u druge širom zemlje.

Transferi, čiji je cilj smanjenje prevelike gužve i osiguranje bezbednosti zatvorske populacije, biće nastavljeni danas, navodi se u saopštenju.

Ekvador se koristi kao tranzitna tačka za drogu namenjenu Sjedinjenim Državama i Evropi, navodi britanska agencija.

Zatvorski sistem Ekvadora decenijama se suočava sa strukturnim problemima, ali je nasilje u zatvorima u porastu od kraja 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar