U trendu

EMA i ECDC pozivaju Evropljane da se vakcinišu, upozoravaju

BRISEL – Evropska agencija za lekove (EMA) i Evropski centra za prevenciju kontrolu bolesti (ECDC) pozvali su danas građane Evropske unije da se vakcinišu, uz naglasak da je vakcinacija protiv Kovid-19 najbolja zaštitna mera protiv ovog virusa.

Građani su pozvani da se pridržavaju preporučenog broja doza, uz napomenu da se kompletna vakcinacija pokazala efikasnom i protiv novog soja Delta.

„Preliminarni podaci sugerišu da su obe doze vakcine od dve doze, poput Fajzera, Moderne ili Astra Zeneke, potrebne da bi se obezbedila adekvatna zaštita od Delta varijante“, navodi se u saopštenju.

Upozorava se da bi brzo širenje Delta soja moglo da ugrozi EU napore u za kontrolu pandemije, koa i da Delta varijanta može biti povezana sa većim rizikom od hospitalizacije od prethodne Alfa varijante virusa.

U ECDC procenjuju da će do kraja avgusta varijanta Delta predstavljati 90 procenata svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkulišu u EU.

EMA i ECDC podstiču zdravstvene radnike da se vakcinišu što je pre moguće kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i one sa kojima rade i o kojima brinu.

Kada je reč o kombinaciji različitih vakicina u EMA i ECDC nisu u stanju da daju bilo kakve konačne preporuke.

Međutim, preliminarni rezultati studija u Španiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji ukazuju na zadovoljavajući imunološki odgovor bez bezbednosnih rizika.

U EU naglašavaju da je trenutno je prerano potvrđivati da li će i kada biti potrebna dodatna doza za kovid vakcine jer još uvek nema dovoljno podataka kako iz studija tako i sa terena.

Zaključuje se da će mere kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje morati da ostani na snazi kako bi se sprečilo prenošenje Delta soja sve dok se veći deo poipulacije ne vakciniše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.