U trendu

EP amandmani na Izveštaj o Srbiji: Od kritike do podrške

BRISEL, 6. januara ( Tanjug) – Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta podneli su 385 amandmana na nacrt izveštaja o Srbiji, koji je u decembru 2020. godine predstavio izvestilac Vladimir Bilčik.

Na 182 strane evropski poslanici izneli su svoje komentare na situaciju u Srbiji i napredak zemlje na putu evrointegracija.

Pojedini amandmani zahtevaju ”jači rečnik” kada se radi o ”ozbiljnim problemima” u oblasti vladavine prava i ”široko rasporostranjene korupcije” u zemlji.

Poslanica ”Zelenih”, Viola fon Kramon, u jednom od svojih amandmana, traži da se naglasi da Srbija ”nije ispunila preporuke Saveta Evrope za spečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima”.

Poslanici Evropske narodne partije, Andor Deli i Kinga Gal, traže da se naglasi doprinos Srbije u oblasti dopbrosusedskih odnosa i političkog pomirenja u regionu.

Jednim od amandamana traži se navođenje ”dijaloga Beograda i Prištine” umesto sve češće upotrebe ”dijaloga Srbije i Kosova” za proces koji se odvija u Briselu.

Italijanski poslanici Zani, Sekardi i Bonfrisko zatražili su da se u konačnu verziju izveštaja ubaci rečenica da je ”Srbija vitalni strateški pratner EU na Balkanu”.

Pojedninim amandmanima traži se da se u izveštaj o Srbiji ubaci deo koji pohvaljuje zemlju zbog ”prihvatnja nove metodlogije pristupnja”, ali i konstatacija da Srbija u 2020. godini nije otvorila nijedno pristupno poglavlje.

Poslanici evropskih Socijaldemokrata, Tanja Fajon i Tonino Picula, u jednom od mnogobrojnih amandmana, insistiraju na jačoj kritici zbog odstupanja Srbije od spoljnopolitičkih principa EU, konkretno kada je reč o premeštanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Ima i amandmana koji pohvaljuju Vašingtonski sporazum potopisan između Beograda i Prištine 4. septembra i traže jačanje koordinacije EU i SAD na Balkanu.

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora EP kroz amandamne pohvaljuju usklađaivanje politike Srbije sa EU kada je reč o izborima u Belorusiji, ali i kritikuju neusklađivanje po pitanju sankcija beloruskim vlastima.

Poslanik evropskih desničara, Tijeri Marijani, u svom amandamnu naglašava da ”Srbija ne treba da razmatra ulazak u EU” zbog svog ”identiteta, istorije, tradiconalne solidarnosti, kulture, duhovnih afiniteta, originalnosti i jedinstvene prirode”.

Nacrt izvešataja o Srbiji, sa usvojenim amandamnima, trebalo bi da bude izglasan u Spoljnopolitičkom odboru EP 4. februara.

Rezoluciju o Srbiji Evropski parlament treba da usvoji u martu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.