U trendu

EP: Dogovor dobra osnova za buduće odnose VB i EU

STRAZBUR – Gi Verhofstat, koji je na čelu upravnog odbora za Bregzit u Evropskom parlamentu, pozdravio je nacrt dogovora sa Velikom Britanijom o Bregzitu kao „najbolji sporazum“ koji je Evropska unija mogla da izdejstvuje.

Verhofstat je dodao da, prema nacrtu dogovora o izlasku Britanije iz EU, neće biti „tvrde granice“ između Irske kao članice EU, i Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva.

On smatra i da se dogovorom štite prava građana, koji trenutno borave na jednoj od tih teritorija, uz ocenu da dogovor predstavlja dobru osnovu za buduće odnose između EU i Britanije.

Evropski parlament mora da odobri bilo kakav dogovor, a Verhofstat predviđa da bi to moglo da se desi početkom naredne godine, pre predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU 29. marta 2019. godine, podseća AP.

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima povlačenja te zemlje iz EU.

Nekoliko ministara podnelo je danas ostavke u britanskoj vladi, među njima i ministar za Bregzit Dominik Rab, a u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas poslanicima da imaju jasan izbor – da podrže njen sporazum o Bregzitu, da Britanija napusti Uniju bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude.

Ona je dodala i da deli zabrinutost onih koji veruju da se dogovor u okviru Bregzita o „nevidljivoj“ granici na irskom ostrvu (backstop) „sudara“ s britanskim suverenitetom, ali je istakla da je dogovor koji je s tim i vezi polstignut bolji u poređenju s ranijim predlozima.

Premijerka Mej je ponovila da će Britanija napustiti Evropsku uniju 29. marta i da neće obustaviti proces istupanja, što znači, zaključila je, da će ispuniti svoje pravne obaveze o finansijskom „poravnanju“ s tim blokom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.