U trendu

EP: Morali smo reći da nismo ruska sfera uticaja

Autorka rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o ruskoj propagandi protiv Evropske unije, evroposlanica vladajućih poljskih konzervativaca Ana Fotiga izjavila je danas da je ta rezolucija bila neophodna zbog neprestanih poruka Rusije da su zemlje Srednje i Istočne Evrope „prirodna ruska sfera uticaja“.

„Aktivnosti Rusije su usmerene na kompromitovanje ljudi i na dezinformacije. Propagandna politika Rusije donosi pretnje za naš region. Iz Rusije neprestano stiže poruka da su Srednja i Istočna Evropa prirodna sfera uticaja Rusije. To podriva suverenitet tih država. Rusija poručuje da su to propale države“, kazala je Fotiga državnom Poljskom radiju.

Fotiga, bivša ministarka spoljnih poslova u prvoj vladi poljske evroskeptične konzervativne stranke Pravo i Pravda od 2005. do 2007. godine, izrazila je danas žaljenje što su mediji zabeležili pre svega „ruski“ deo rezolucije o antievropskoj propagandi, iako je i propaganda islamskih terorista podjednako efikasna kao ruska.

„Propaganda Islamske države usmerena je na veoma mlade ljude, a islamisti koriste savremena sredstva komunikacije. Islamska država i Al-Kaida su u svojoj propagandi veoma efikasne, jednako efikasne kao Rusija“, naglasila je Fotiga.

Zvanična Moskva oštro je juče osudila tu rezoluciju u kojoj evropski poslanici izražavaju zabrinutost zbog neprijateljske propagande trećih subjekata, medju njima i propagande islamskih terorističkih organizacija.

Rezolucija navodi takodje da Rusija, preko televizija poput Rusija danas (Russia Today), „nazovi informativnih agencija“, kako su evoposlanici nazvali „Sputnjik“ i „internet trolova“, nastoji da ospori demokratske vrednosti, da podeli Evropu i da članice EU na granicama Rusije predstavi kao propale države u kojima Rusija ima podršku stanovništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.