EP: Savet EU da pokaže jasnu posvećenost EU budućnosti ZB

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su od Saveta EU da odobri pregovaračke pozicije za Severnu Makedoniju i Albaniju i pokaže jasnu političku volju i posvećenost evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

„Zajednička budućnost je u našem interesu“, stoji u saopštenju evropskih parlamentaraca.

Članovi Spoljnopolitičkog odbora, izvestioci za zemlje Zapadnog Balkana, njih 24, u zajedničkom saopštenju upozoravaju da trenutni zastoj u politici proširenja ugrožava kredibilitet EU na Zapadnom Balkanu i smanjuje transformativnu moć i uticaj EU u regionu.

Oni dodaju da EU, ako želi da zadrži ”pozitivan i direktan” uticaj u regionu, mora da ”održi svoja obećanja”.

Poslanici EP traže postizanje kompromisa između Bugarske i Severne Makedonije oko bilateralnih pitanja uz „posredovanje i spoljnu pomoć“.

Od Bugarske se traži da još u decembru odobri organizovanje Međuvladine konfrencije sa Severnom Makedonijom, a od Skoplja da uloži ”sve napore sa svoje strane” da se reše otvorena pitanja.

Istovremeno, poslanici navode da i Albanija ”zaslužuje da napreduje na svom putu ka pristupanju EU”, s obzirom na sveobuhvatne napore na reformama, posebno u oblasti pravde.

Od Tirane se traži da učini dodatni napor u ispunujavanju uslova postavljenih u zaključcima Saveta, a od zemlja članica da ”učine više” u radu sa Albanijom na otklanjanju svojih sumnji i zabrinutosti za reformski napredak zemlje.

Među potpsinicima ovog pisma nalaze se i predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Dejvid Mekalister, kao i izvestioci Vladimir Bilčik, Tonino Picula, Viola fon Kramon, Paolo Ranžel, ali i Tanja Fajon, Andor Deli, Željan Zovko i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.