U trendu

EP traži od Britanije da što pre aktivira proces izlaska iz EU

Evropski parlament zatražio je danas od Velike Britanije da aktivira „što je moguće pre“ klauzulu o izlasku iz EU, predvidjenu Lisabonskim ugovorom, da bi se „za sve izbegla štetna neizvesnost i zaštitio integritet Unije“.

U rezoluciji usvojenoj sa 395 glasova za, uz 200 protiv, evroposlanici su takodje naglasili da volja britanskog naroda „treba da bude u potpunosti i brižljivo poštovana“.

U prvobitnoj verziji rezolucije, tvrdjoj prema Londonu, traženo je od Velike Britanije da odmah aktivira klauzulu za izlazak, ali je taj tekst ublažen amandmanom koji je usvojen većinom glasova u Evropskom parlamentu.

Poziv Evropskog parlamenta upućen je nekoliko sati pred početak evropskog samita tokom koga će britanski premijer Dejvid Kameron predstaviti kolegama iz ostalih 27 zemalja Unije političku situaciju u Velikoj Britaniji posle glasanja za izlazak iz EU na referendumu održanom 23. juna.

Kameron, koji je podneo ostavku, upozorio je da će svom nasledniku ostaviti odgovornost da pokrene proceduru razdruživanja od Unije. Ta procedura predvidjena je klauzulom za izlazak koja se nalazi u članu 50 Lisabonskog ugovora.

Pregovori mogu da počnu tek posle zvaničnog obaveštenja ostalih 27 zemalja članica o tome da Velika Britanija želi da napusti Uniju. Lisabonski ugovor zatim predvidja period pregovora od dve godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.