U trendu

EP traži „ZSO odmah“, ali i „šire priznavanje“ Kosova

Evropski parlament (EP) traži od Prištine da „odmah ustanovi ZSO saglasno sporazumu potpisanom uz posredovanje EU i odluci Ustavnog suda Kosova“.

To se navodi u predlogu rezolucije o Kosovu o kojoj raspravlja Spoljnopolitički odbor EP.

U predloženom tekstu traži se i ukidanje „i dalje postojećih srpskih paralelnih struktura“ na Kosovu i „podstiču zainteresovane strane da nađu prihvatljivo i zadovoljavajuće rešenje za položaj rudarskog kompleksa Trepča“.Parlamentarci Evropske unije ukazuju na to da Zajednica srpskih opština (ZSO), koja je u dokumentu označena samo kao „asocijacija“ kako je nazivaju vlasti u Prištini, još nije stvorena i da „ima muke s izradom njenog statuta“.

U predlogu rezolucije, sačinjenom na temelju izveštaja izvestioca za Kosovo u EP Ulrike Lunaček, kao i dosad pozivaju se pet članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova da to učine, uz tvrdnju da bi to „doprinelo normalizaciji odnosa Beograd-Priština“.

Takođe se „žurno traži od rukovodilaca srpske zajednice na Kosovu da svoj položaj i ulogu u potpunosti ugrade u kosovske institucije, da se odvoje od Beograda i delaju konstruktivno na dobrobit celog stanovništva Kosova“.

Izražava se i „zabrinutost zbog i dalje postojećih srpskih paralelnih struktura i traži njihovo uklanjanje“.

Evropski parlamentarci „podstiču zainteresovane strane da nađu prihvatljivo i zadovoljavajuće rešenje za položaj rudarskog kompleksa Trepča“.

Oni „pozdravljaju napredak, posle meseci stagnacije, u sprovođenju sporazuma potpisanih u avgustu 2016. u normalizaciji“ odnosa Kosova i Srbije i traže snažnije angažovanje jer je to uslov za približavanje Uniji.

I ponovo pozivaju Evropsku službu za spoljne poslove, koja posreduje u dijalogu, da „oceni kako dve strane ispunjavaju obaveze“.

U dokumentu, koji posle rasprave treba da na plenarnom zasedanju usvoji EP, izražava se zadovoljstvo zbog sklapanja sporazuma o pridruživanju Kosovo-EU i naglašava da je „zabrinjavajuće što je u parlamentu Kosova u potpunom zastoju ratifikovanje razgraničenja s Crnom Gorom“.

Dodaje se da je režim vizne liberalizacije EU za građane Kosova moguće očekivati tek kada vlasti u Prištini ispune to i ostale uslove.

Drugi ključni uslov je, kako je podvučeno, da se „postignu opipljivi rezultati u osudama lica na visokom nivou za korupciju i organizovani kriminal“.

Evropski parlamentarci „ponovo izražavaju zabrinutost zbog sporosti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“ i činjenice da to „nije podvrgnuto pravdi naročito na severu Kosova“.

Osnivanje posebno suda u Hagu za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene na Kosovu se u predlogu rezolucije EP označava kao „presudni korak za garantovanje pravde i pomirenja“.

Takođe se pozdravlja to što je Kosovo dobilo status posmatrača u Savetu Evrope i „poziva Srbija da se ne upliće u ulazak Kosova u međunarodna i regionalna tela“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.