U trendu

Epilog izbora na Floridi: Demokrate priznale poraz

VAŠINGTON – Odlazeći guverner Floride Rik Skot proglašen je za pobednika u tesnoj izbornoj trci u toj saveznoj američkoj državi za mesto u Senatu, gotovo dve nedelje posle izbora za Kongres i ponovnog prebrojavanja glasova.

Skot, kome propisi Floride nisu dozvolili da se treći put kandiduje za guvernera, porazio je demokratu Bila Nelsona, koji je u tri mandata bio član Senata.

Posle ručnog brojanja glasačkih listića, Skot je imao prednost od 10.033 glasova i osvojio je ukupno 50,05 odsto, dok je Nelson osvojio 49,93 odsto od 8.190.000 glasova, javio je Rojters.

Nelson, koji je prvi put u Senat izabran 2000. godine, poslednji je demokratski senator koji je izgubio od republikanskog kandidata, na izborima na kojima je Republikanska stranka učvrstila većinu u Senatu, mada je izgubila kontrolu nad Predstavničkim domom.

Na izborima su poraženi i demokratski senatori Džo Doneli iz Indijane, Hajdi Hajtkemp iz Severne Dakote i Kler Mekaskil iz Mizurija.

Scene ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi podsetile su na predsedničke izbore 2000. godine, kada je posle spornog brojanja glasačkih listića u toj saveznoj državi, reagovao i Vrhovni sud, a položaj predsednika na kraju osvojio Džordž Buš, podseća Glas Amerike.

„Upravo sam razgovarao sa senatorom Bilom Nelsonom koji je dostojanstveno priznao poraz i zahvalio sam mu se na dugogodišnjoj javnoj službi“, naveo je Skot u saopštenju.

Skot je posle izbora 6. novembra imao prednost od manje od 0,5 odsto što je dovelo do ponovnog brojanja glasova. Republikanci, među kojima je predsednik Donald Tramp, tvrdili su bez dokaza da je proces bio obeležen zloupotrebama.

Na Floridi se vodila i tesna izborna trka za guvernera, a demokrata Endru Gilam u subotu je priznao poraz od republikanca i Trampovog saveznika Rona Desantisa, takođe posle ponovljenog brojanja glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.