U trendu

EPP poziva EP da Ukrajini pomogne i vojno

BRISEL – Grupa Evropske narodne partije (EPP), kao najjača politička grupa u Evropskom parlamentu, pozvala je EU da Ukrajini pruži „konkretnu pomoć, uključujući i vojnu“.

Istovremeno, grupa EPP poziva na dodatne evropske sankcije protiv režima u Moskvi.

”Naše sankcije bi trebalo efektivno da spreče predsednika Putina i njegov uži krug da koriste evropske slobode i bogatstvo, kao i da zaustave njihov novac u našim bankama. U slučaju bilo kakve eskalacije, Rusija bi trebalo da bude odsečena od SVIFT bankarskog sistema. Putin mora da se suoči sa snažnim sankcijama zbog pretnji i ultimatuma koje je postavio“, poručila je potpredsednica grupe EPP, Rasa Juknjavičiene.

Pred danasnji sastanaka Saveta EU, iz Evropskog parlamenta pozivaju na evropsku odlučnost i jednistvo kada je reč o situaciji u Ukrajini i podršku evropskoj buducnosti te zemlje.

„Ukrajini je potrebno protivbrodsko, protivvazdušno i protivtenkovsko oružje. Trebalo bi da ciljamo Putinov novac u zapadnim bankama i poreskim rajevima. Takođe treba radimo na gasnoj uniji koja bi omogućila Evropskoj komisiji da kupuje gas u ime svih država članica“, zaključio je poslanik EPP, Radoslav Sikorski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.