U trendu

Erdogan: Borba do kraja protiv svih oblika terorizma

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da će se Turska boriti do kraja protiv svih oblika napada koje izvode terorističke grupe i oni koji ih podržavaju, nakon što je sinoć tokom proslave Nove godine u noćnom klubu „Reina“ u Istanbulu napadač ubio 39 i ranio 70 ljudi.

„Kao nacija, borićemo se do kraja i to ne samo protiv oružanih napada terorističkih grupa i snaga koje stoje iza njih, već i protiv ekonomskih, političkih i društvenih napada“, naveo je Erdogan u saopštenju, prenosi Rojters.

Predsednik Turske je ocenio da se ovakvim „odvratnim napadima čiji su cilj civili pokušava stvaranje haosa i destabilizacija zemlje“.

„Kao nacija ćemo ostati hladne glave, stati bliže jedni uz druge i nikada nećemo popustiti pred takvim prljavim igrama“, naveo je Erdogan.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu izjavio je ranije danas da je u toku potraga za „teroristom“ koji je ubio 39 i ranio 69 ljudi u noćnom klubu „Reina“ u Istanbulu gde je bio organizovan doček Nove godine.

„Potraga za teroristom je i dalje u toku. Policija je pokrenula neophodne operacije. Nadama se da će (napadač) uskoro biti uhvaćen“, rekao je Sojlu, prenosi AFP.

AP navodi da je Sojlu kazao da je „ovo bio masakr, istinski nehumano divljaštvo“. On je rekao da se veruje da je napadač napustio noćni klub „u drugoj odeći“ i da je napad izvršio sam.

Ministar zdravlja Turske Redžep Akdag rekao je da je „četvoro ranjenih u veoma ozbiljnom stanju“.

Ministar unutrašnjih poslova Sojlu je prethodno izjavio da je među 39 žrtava napada u noćnom klubu „Reina“ bilo 15 ili 16 stranaca.

„Samo je 21 telo do sada identifikovano“, rekao je Sojlu i dodao da je u toku potrga za napadačem, prenosi Rojters.

Sojlu je novinarima kazao da je među ubijenima petoro turskih državljana, kao i da je 69 ranjenih prebačeno u bolnice.

Guverner Istanbula Vasip Šahin izjavio je da se radi o aktu terorizma.

Klub „Reina“, gde je izvršen napad, nalazi se u četvrti Ortakoj, u distriktu Bešiktaš, javile su turske TV stanice i prikazale snimke na kojima se oko kluba vide policijske snage i ambulantna vozila.

U trenutku napada, po različitim procenama, tu se nalazilo se između 500 i 700 ljudi. Neki su se, kada je otvorena vatra, u panici bacili u vode Bosfora.

Turski mediji se u svojim izveštajima i dalje ne slažu u tome da li je bio jedan ili dvojica napadača.

Turska državna agencija Anadolija javila je da je bio jedan napadač.

Privatna turska televizija NTV, međutim, navodi da su bila dvojica napadača, od kojih je bar jedan bio obučen u odeću Deda Mraza, kao i da su nosili oružje „dugih cevi“.

Privatna agencija Dogan tvrdi, pozivajući se na izjave očevidaca, da su napadači „govorili arapski“.

Na istanbulskim ulicama je u novogošnjoj noći bilo raspoređeno 17.000 policajaca, nakon serije terorističkih napada, koje su izvodili kurdski militanti i sledbenici Islamsek države.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike