U trendu

Erdogan danas u poseti Pekingu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u Peking usred napetosti zbog odnosa Kine prema etničkoj manjini Ujguri, kao i usred osetljivih pregovora o kupovini kineskog sistema protivraketne odbrane.

Iako dve države imaju dobre odnose, tursku javnost su raspalili izveštaji da je etničkoj manjini Ujgura, na severozapadu Kine, ograničeno praktikovanje islamske vere, naročito tokom nedavnog Ramazana sredinom jula.

Turci i Ujguri imaju bliske jezičke, kulturne i verske veze.

Nekoliko stotina ljudi je protestovalo u Istanbulu ovog meseca, paleći kineske zastave ispred Konzulata Kine, mašući zastavama Ujgura, pozivajući na bojkot kineske robe. 

Demonstracije su bile mirne, ali je grupa nacionalista pokušala da napadne grupu korejskih turista za koje su greškom mislili da su kineske nacionalnosti. Policija je odbranila turiste.

Pre protesta, Ministarsvo spoljih poslova Turske poslalo je saopštenje ambasadoru Kine navodeći da turska javnost „žali“ zbog izveštaja o restrikcijama tokom Ramazana.

Kina je odgovorila negirajući bilo kakvu zabranu verskog izražavanja i zahtevajući objašnjenje Ankare.

Odnosi dve zemlje su komplikovani zbog bliskosti Turske sa SAD i građanskog rata u Siriji. 

Turska koja je članica NATO, u načelu je 2013. godine pristala da kupi kineski sistem protivraketne odbrane HQ-9. Kina je, navodno, ponudila najbolju cenu, međutim SAD su izrazile ozbiljnu zabrinutost da kineski raketni sistem neće biti uskladjen sa sistemima NATO, a sličnu obazrivost iskazali su i zvaničnici te alijanse.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.