U trendu

Erdogan Evropi: Ukinite nam vize ili propuštamo milione izbeglica

„Evropska komisija neće ublažiti kriterijume za tursko pristupanje Evropskoj uniji, Turska mora da promeni svoje antiterorističke zakone“, rekla je portparol Komisije u Briselu Mina Andreva.

Komisija ostaje pri svom da Turska mora da sprovede reforme pre nego što se njenim građanima ukinu vize. Andreva je rekla kako Turska mora da ispuni svih 72 kriterijuma pre nego što se ukinu vize.

„Što se tiče turskih antiterorističkih zakona, predsednik Komisije Junker je bio jasan – nećemo menjati kriterijume“, rekla je.

Sporni turski antiteroristički zakoni opširno tumače terorizam pa je Turska iskoristila priliku da se kazne novinari i političari koji kritikuju Erdoganov režim.

Andreva je naglasila kako Evropska unija ne želi da oslabi turske antiterorističke kapacitete, ali da mora da se uvede mera „proporcionalnosti“.

„To znači da ljudi kao što su novinari i profesori, koji izlažu svoje stavove na nenasilan način i koji ne pozivaju na nasilje, ne mogu da budu strpani u zatvor i proganjani zbog svojih stavova na temelju antiterorističkih zakona“, pojasnila je.

U sklopu migrantskog sporazuma koji je EU sklopio sa Turskom, Turskoj je obećano 6 milijardi evra, ukidanje viza za njene građane i ubrzavanje pristupanja Evropskoj uniji. U zamenu za to, Ankara je obećala da će prihvatiti sve ilegalne migrante i izbeglice koji stignu do Grčke putem Turske.

Turska je nedavno zapretila kako će prestati da ispunjava obaveze koje je preuzela na sebe u sklopu migrantskog sporazuma sa Evropom, ukoliko Evropska unija ne ukine vize za Turke do oktobra.

Turski šef diplomatije je upozoravao kako turski angažman u sklopu dogovora zavisi od toga „hoće li Evropska unija ispuniti svoj deo dogovora i ukinuti vize za turske građane“, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar