U trendu

Erdogan hoće da mu narod dodeli moć sultana

Turska vlada, uporedo sa borbom protiv ljudi imama Fetulaha Gulena, optuženog za pokušaj puča u julu ove godine, i „kurdskih terorista”, užurbano radi i na promeni ustava kako bi bio uveden predsednički sistem. Redžep Tajip Erdogan na tome insistira otkako je u avgustu 2014. godine zaseo u fotelju šefa države.

Sadašnji parlamentarni sistem je glomazan i neefikasan, tvrde Erdogan i njegovi sledbenici u vladajućoj Partiji pravde i razvoja (AKP). U opoziciji upozoravaju da on na taj način u stvari želi da obnovi „sultanski sistem vladavine”, jer bi u svojim rukama imao sve poluge vlasti. „To je uvlačenje zemlje u diktaturu”, kažu kritičari.

Prema važećem propisima, šef države je poluproceduralna figura.

„Mi u Partiji pravde i razvoja smatramo da je predsednički sistem neophodan Turskoj jer će obezbediti trajnu stabilnost zemlje, nacionalno jedinstvo, nastavljanje razvoja i privrednog rasta”, uverava premijer Binali Jildirim i poziva opozicione stranke da podrže ovu inicijativu.

Prema premijerovima najavama, mandat predsednika države po novom ustavu trajao bi pet godina, na koliko će se ubuduće verovatno birati i poslanici nacionalne skupštine. Druge pojedinosti se još ne saopštavaju, sem što se ističe da će novi sistem biti prilagođen turskim specifičnostima. Predlog izmenjenog ustava uskoro će se naći pred poslanicima.

(Vojislav Lalić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.