U trendu

Erdogan: Još se ne zna gde je telo Kašogija

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zahteva od Saudijske Arabije da otkrije nalogodavca ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija i identitet „lokalnog saradnika“ koji je navodno preuzeo njegovo telo.

Erdogan je, u obraćanju parlamentu, rekao da se još uvek ne zna gde se Kašogijevo telo nalazi.

On je, bez obrazloženja, naglasio da ne sumnja u iskrenost saudijskog kralja Salmana, ali istakao da nije zadovoljan zato što je Saudijska Arabija za ubistvo novinara okrivila „pojedine obaveštajne agente“ te države.

S tim u vezi, naglasio je da Turska zahteva odgovore na pitanja ko je nalogodavac ubistva, zašto zgrada konzulata u Istanbulu nije odmah bila otvorena za istragu, već nekoliko dana nakon nestanka Kašogija, zašto su objavljivana protivrečna saopštenja o tom slučaju, kao i ko je lokalni saradnik koji je navodno preuzelo Kašogijevo telo.

Erdogan je takođe kazao da bi odgovornima za ubistvo saudijskog novinara trebalo da se sudi u Turskoj jer se ubistvo dogodilo u toj zemlji.

„Pozivam saudijskog kralja i vrh administracije Saudijske Arabije da razmotre moj predlog. Oni će odlučiti o tome, ali ovo je moj predlog. To se dogodilo unutar granica naše države“, rekao je Erdogan obraćajući se pred parlamentom.

On je istakao da je „svirepo ubistvo Kašogija uvreda za celo čovečanstvo“ i naglasio da se ono nije dogodilo spontano već da je bilo isplanirano nedelju dana ranije.

Kako je rekao, za ubistvo saudijskog novinara je odgovorno 18 osoba, od kojih je 15-oro stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to obavili, a troje su radnici Konzulata u Istanbulu u kojem se ubistvo dogodilo.

Kao dokaze, Erdogan je izneo tvrdnje da su hard diskovi na kojim se čuvaju snimci sigurnosnih kamera u konzulatu uklonjeni.

Saudijska Arabija je nakon dve nedelje negiranja, tokom vikenda saopštila da Kašogi ipak jeste ubijen u konzulatu te države u Istanbulu u koji je ušao 2. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.