U trendu

Erdogan: Nema odstupanja u borbi protiv terorizma

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da njegova zemlja neće odstupiti u borbi protiv terorizma i da će odlučno nastaviti sa operacijama protiv kurdskih separatista i ekstremista Islamske države.

„Odstupanje u našoj borbi protiv terorizma ne dolazi u obzir. To je proces koji će biti nastavljen sa istom odlučnošću“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare uoči odlaska u posetu Kini, prenele su agencije.

Erdogan je istakao da Ankara ne može da nastavi mirovni proces sa Kurdima koji i dalje napadaju ciljeve na turskoj teritoriji.

„Nije moguće nastaviti mirovni proces sa onima koji napadaju naše nacionalno jedinstvo i bratstvo“, kazao je Erdogan, misleći na zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Turska, koja PKK smatra terorističkom organizacijom, pokrenula je krajem 2012. godine mirovne pregovore sa liderom grupe Abdulahom Odžalanom, koji je u zatvoru, ali sporazum nije postignut.

Erdogan je naveo da bi se uspostavljanjem „bezbedne zone“ na severu Sirije, o čemu se dogovaraju Turska i SAD, otvorio put za povratak 1,7 miliona sirijskih izbeglica koji su utočište pronašli u Turskoj.

Istovremeno u Briselu je, na zahtev Turske, počeo vanredni sastanak NATO o situaciji u Siriji, a generalni sekretar Jan Stoltenberg je rekao da ta vojna alijansa snažno podržava Tursku, svoju članicu, koja se suočava sa „strašnim delima terora“ i nestabilnošću duž svoje južne granice.

„NATO vrlo pažljivo prati razvoj događaja i snažno se solidariše sa našom saveznicom Turskom“, kazao je Stoltenberg na otvaranju hitnog sastanka svih 28 država, članica alijanse.

Turska je tražila sastanak pozivajući se na tačku četiri Atlantske povelje koja se aktivira kada neka od članica prijavi da je ugrožena.

Ankara se na ovaj potez odlučila nakon što je turska avijacija počela sa vazdušnim udarima na položaje Islamske države i kurdskih pobunjenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar