U trendu

Erdogan nudi razmenu SAD: Vi nama Gulena, mi vama sveštenika

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponudio je danas SAD razmenu američkog pastora Endrjua Bransona pritvorenog u Turskoj za imama Fetulaha Gulena koji živi u Pensilvaniji i čije izručenje Ankara traži optužujući ga za organizovanje prošlogodišnjeg propalog vojnog puča, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Erdogan u govoru koji je u predsedničkoj palati održao policijskim službenicima nagovestio povezivanje sudbina ove dvojice ljudi.

„Dajte nama sveštenika. I vi držite sveštenika. Dajte nam ga (Gulena). Onda ćemo suditi Bransonu i predati vam ga. Sveštenik kojeg mi držimo je na sudu. Taj kojeg vi držite nije – on živi u Pensilvaniji. Možete lako da ga predate. Možete odmah da ga predate“, poručio je Erdogan.

Rojters navodi da je dekretom izdatim u avgustu Erdogan dobio ovlašćenje za odobravanje razmene stranaca pritvorenih ili osuđenih u Turskoj za ljude koji su pritvoreni u drugim državama „u situacijama koje zahteva nacionalna bezbednost ili nacionalni interesi“.

Agencija podseća da je Gulen negirao da je imao ulogu u neuspelom puču iz jula 2016. u kojem je ubijeno 250 ljudi.

Rojters navodi da je nakon tog neuspelog puča u Turskoj pritvoreno na hiljade ljudi, uključujući i američkog hrišćanskog misionara Bransona, koji je vodio malu crkvu u Izniru na zapadnoj obali Turske. Branson je u pritvoru od oktobra prošle godine, a turski mediji navode da optužbe protiv njega uključuju pripadnost Gulenovoj mreži, koju turska vlada smatra terorističkom organizacijom.

SAD tvrde da je Branson nevin i treže njegovo oslobađanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar