Erdogan: Obaranje turskog aviona ruskim S400 bilo bi agresija

Ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400, koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bi bila agresija protiv prava Turske na suverenitet, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Foto: Beta

Foto: Beta

„Takva vrsta incidenta, koja bi mogla da se dogodi, dodatno će nas podstaći da preduzmemo mere o kojima se, naravno, ne diskutuje, već se jednostavno preduzimaju“, rekao je Erdogan za Si-En-En.

Upitan kakve bi akcije Turska preduzela u slučaju da turski avion obori raketa S-400, on je istakao da bi to „bila agresija na prava Turske na suverenitet, a prirodno je pravo države da štiti ta prava“.

Kako je napomenuo, Turska ne želi eskalaciju situacije u regionu.

„Mi ne želimo da postanemo strana koja u tome učestvuje. Ali, oni koji se svrstavaju na stranu Sirije i dižu tenzije su, mislim, odgovorne strane u tome“, naglasio je Erdogan.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Rusija rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija.

Ruska krstarica „Moskva“, teška 11.500 tona, visoka 186 metara i naoružana „do zuba“, stigla je u najveći lučki grad u Siriji, Latakiju, sa zadatkom da se brine o ruskim avionima u vazduhu.

Ruski ratni brod je pomorska verzija sistema vazdušne odbrane dugog dometa S-300, a pored protivvazdušnih raketa, opremljen je protivbrodskim raketama, protivpodmorničkim minobacačima i torpedima, a iz Latakije može da pokrije čitavu južnu Tursku, obezbeđujući da od sada ruski avioni mogu bezbedno da lete.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

(Tanjug)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

Ostavite komentar