Erdogan optužio američkog generala za podršku pučistima

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je danas američkog generala Džozefa Votela, komandanta za Bliski istok, za podršku organizatorima vojnog puča, zbog njegove izjave da se plaši uticaja koje bi čistke unutar turske vojske mogle imati na odnose SAD i Turske.

“Vi držite stranu pučistima umesto da branite zemlju koja je pretrpela pokušaj vojnog udara”, rekao je Erdogan posle komemoracije u centru za obuku turske vojske, na koji su pučisti pucali u noći izmedju 15. i 16. jula, ubivši 47 osoba.

On je Votelu poručio da se “onaj ko je organizovao puč nalazi u SAD i da ga one hrane”, aludirajući na imama Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD i čije je izručenje tražila Ankara.

Votel, američki komandant za Bliski istok, rekao je sinoć u Aspenu da “strahuje od uticaja koje bi čistke unutar turske vojske mogle imati na odnose izmedju Vašingtona i turskog vojnog vrha”.

Na pitanje da li je neki od saradnika Vašingtona iz redova turske vojske uhapšen, Votel je odgovorio da su neki od njih “verovatno u zatvoru”.

On je naveo i da je Turska važan američki partner u borbi protiv Islamske države i dodao da je Ankara stavila vazdušnu bazu Indžirlik na raspolaganje antidžihadističkoj medjunarodnoj koaliciji koju SAD predvode u operacijama u Iraku i Siriji.

“Turska je za nas više od mesta za privremeno skladištenje vojne opreme”, kazao je Votel.

(Beta)

Ostavite komentar