najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Erdogan optužio Rusiju za mešanje u sukob oko Nagorno-Karabaha

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Rusiju za mešanje u sukob izmedju Azerbejdžana i jermenskih separatističkih snaga u oblasti Nagorno-Karabah.

“Azerbejdžan preduzima konkretne korake u cilju okončanja sukoba, i nadam se da će Jermenija ubuduće slediti njegov primer”, rekao je Erdogan u obraćanju lokalnim poslanicima u Ankari.

Reagujući na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da se Turska direktno meša u sukob u Nagorno-Karabahu, Erdogan je kazao da je Rusija ta koja se umešala u sukob jer je stala na stranu Jermenije.

On je ocenio da se Rusija direktno učestvovala u sukobima u Ukrajini i Gruziji, a isto čini i u Siriji.

U žestokim sukobima izmedju azerbejdžanske vojske i jermenskih separatističkih snaga u Nagorno-Karabahu tokom prethodna četiri dana poginulo je najmanje 75 osoba, a sporazum o prekidu vatre zaključen je u utorak.

Posle rata u kojem je poginulo 30.000 ljudi, a više stotina izbeglica, uglavnom Azerbejdžanaca, napustilo svoje domove, separatističke snage bliske vladi u Jerevanu preuzele su kontrolu nad Nagorno-Karabahom, u kojem žive većinom Jermeni.

Otkako je došlo do ponovnog rasplasavanja sukoba, iz Ankare su u više navrata stizale izjave podrške Azerbejdžanu, sa kojim Turska ima bliske kulturne, jezičke i verske veze.

Turski premijer Ahmet Davutoglu upozorio je u utorak da će njegova zemlja do kraja biti na strani Azerbejdžana, što je u isto vreme ponovio i Erdogan.

Turska nema diplomatske odnose sa Jermenijom zbog različitog tumačenja masovnog pokolja Jermena u Otomanskom carstvu 1915. godine, koji Jermenija smatra genocidom, što Turska ne priznaje.

Odnosi izmedju Ankare i Moskve zahladneli su od novembra prošle godine, kada je Turska oborila ruski avion iznad tursko-sirijske granice.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike