U trendu

Erdogan optužuje, EU odbacuje optužbe o migrantima

Predsednik Turske optužio je danas Evropsku uniju da nije ispunila svoj deo dogovora o zaustavljanju migracija preko Egejskog mora, a Evropska unija je odbacila te optužbe.

Redžep Tajip Erdogan je rekao da je EU obećala šest milijardi evra za troškove oko tri miliona migranata koji se trenutno nalaze u Turskoj, prenosi AP.

„Šta se desilo? Do sada je za podršku prihvatanja migranata plaćeno 183 miliona evra koje nisu ni dali nama nego UNICEF-u“ izjavio je Erdogan.

On je dodao da „ni jedna zemlja ne može da izađe iz ovakve krize samostalno“ i dodao da „na žalost, obećanje nije ispunjeno“.

U Evropi se povećava strah da dogovor sa Turskom, koji je drastično smanjio dolazak migranata preko Grčke, može da propadne pošto EU nije ispunila svoj deo dogovora.

Predstavnica EU, Maja Kocijančić je za AP negirala optužbe Turske.

„Novac koji se uplaćuje je namenjen migrantima i zajednicama koje su im domaćini, a ne Turskoj“, navodi se u mejlu Kocijančićeve.

Ona je istakla da „Evropska unija poštuje svoje obaveze dogovora EU i Turske“.

„Sugestije da EU ne poštuje svoj deo dogovora nisu istinite, uključujući pitanje finansijske podrške migrantima u Turskoj. Tačnije, mi smo ubrzali realizaciju naših obaveza tokom proteklih meseci, rekla je Kocijančić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.