U trendu

Erdogan osudio Kongres SAD zbog tužbi Saudijskoj Arabiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je danas američki Kongres zbog glasanja kojim je odbijen veto predsednika SAD Baraka Obame na zakon koji dozvoljava rodbini žrtava terorističkih napada na Ameriku da tuže Saudijsku Arabiju.

Erdogan kaže da očekuje da će ovaj potez Kongresa biti promenjen što je pre moguće i navodi da su odnosi između Ankare i Rijada postali značajno bliskiji poslednjih meseci pošto dve države teže zajedničkim interesima u Siriji, prenosi AFP.

Erdogan je dan pre ove izjave u svojoj palati ugostio saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Najefa.

„Odluka Kongresa SAD da dozvoli pokretanje tužbi protiv Saudijske Arabije zbog napada 11. septembra 2001. je nesretna. Ona se protivi principima individualne krivične odgovornosti za zločine. Očekujem da ovaj pogrešni korak bude promenjen što pre“, kazao je Erdogan u govoru održanom na otvaranju turskog parlamenta.

AFP navodi da su porodice žrtava terorističkih napada na SAD, u kojima je ubijeno najmanje 3.000 ljudi, vodile kampanju za usvajanje ovog zakona, ubeđene da je saudijska vlada imala udela u njima. Od 19 otmičara aviona kojima su izvedeni napadi, 15 njih su bili državljani Saudijske Arabije, ali nije dokazana veza sa vladom te države koja je poricala bilo kakvu umešanost.

Američki predsednik Barak Obama nazvao je odbijanje njegovog veta u Kongresu „opasnim presedanom“, dok je Saudijska Arabija upozorila da bi ono moglo da ima „katastrofalne posledice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.