U trendu

Erdogan planira jednodnevnu posetu Briselu u ponedeljak

ANKARA – Turski predsednik Redžep Taijip Erdogan planira da u ponedeljak otputuje u jednodnevnu posetu Briselu, saopšteno je iz njegove kancelarije, a poseta dolazi usred oštrih reči između Turske i Evropske unije zbog migranata.

U izjavi iz Erdoganove kancelarije navodi se da će predsednik 9. marta otputovati u Brisel, ali nije preciziran razlog, prenosi AP.

Najava je usledila nakon sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Hrvatskoj, gde je Turska kritikovana da koristi očaj migranata „u političke svrhe“.

Danas je izbilo više sukoba između grčke policije i migranata koji pokušavaju da pređu u Evropu, okupljenih na turskoj strani graničnog prelaza u blizini grčkog sela Kastanjes.

Na hiljade migranata krenulo je prema kopnenoj granici Turske sa Grčkom nakon što je Erdoganova vlada prošle nedelje rekla da više neće sprečavati migrante i izbeglice da prelaze na teritoriju EU. Grčka je rasporedila pripadnike jedinica za razbijanje nereda i graničare kako bi odvratili ljude koji pokušavaju da uđu u zemlju sa mora ili kopnom.

Erdogan je tražio da Evropa preuzme veći teret brige o izbeglicama. Ali EU insistira na tome da se pridržava sporazuma iz 2016. godine u kojem je Turskoj dala milijarde izbegličke pomoći u zamenu za zadržavanje azilanata na svom tlu.

U telefonskom razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u petak, Erdogan je rekao da sporazum o migraciji između Turske i EU više ne funkcioniše i da ga treba preispitati, saopštila je njegova kancelarija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.