U trendu

Erdogan pomenuo održavanje referenduma o pristupanju EU

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pomenuo je danas mogućnost organizovanja referenduma o nastavku pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, dan posle pobede na plebiscitu o jačanju predsedničkih ovlašćenja.

„Ostavili su nas da čekamo na kapiji Evropske unije 54 godine, zar ne“, rekao je on i dodao mogu da izadju pred narod s time da li da nastave sa procesom pridruživanja Uniji.

„Možemo da idemo pred naš narod i poštovaćemo njegovu odluku“, rekao je Erdogan u govoru u predsedničkoj palati u Ankari.

On je takodje ponovio da bi Turska mogla da organizuje i referendum o ponovnom uvodjenju smrtne kazne, što su već ranije evropski zvaničnici označili kao nespojivo s evropskim vrednostima.

Erdogan je rekao da nije zabrinut zbog mogućeg protivljenja EU na ponovno uvodjenje smrtne kazne u Turskoj.

Odnosi Ankare i EU napeti su poslednjih meseci, i turski predsednik je optužio neke evropske vodje da pribegavaju „nacističkoj praksi“ pošto je bilo zabranjeno turskim zvaničnicima da učestvuju na skupovima za tursku dijasporu u evropskim gradovima, posebno u Nemačkoj i Holandiji.

„Evropska unija preti da će zamrznuti pregovore. Istini za volju to nije mnogo važno za nas. Nek nam samo saopšte svoju odluku“, rekao je Erdogan.

Turski pregovori o pristupanju EU su na mrtvoj tački više godina, i trenutne tenzije ne nagoveštavju skori nastavak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar