U trendu

Erdogan poziva Katar i arapske zemlje da okončaju krizu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Katar i četiri arapske zemlje koje su izolovale tu malu zemlju u Persijskom zalivu da pregovaraju o okončanju krize.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je da je turski predsednik izrazio podršku posredničkim naporima Kuvajta u tom sporu i inicijativama za rešenje krize putem dijaloga, navodi Asošiejted pres.

Erdogan je danas stigao u Dohu na razgovore s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, koji je kazao da je njegova zemlja otvorena za dijalog sve dok se poštuje njen suverenitet.

Predsednik Turske juče se sastao s kraljem Saudijske Arabije Salmanom, koji predvodi blok zemalja protiv Katara, medju kojima su i Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.

Erdogan je iz Saudijske Arabije otišao u Kuvajt gde ga je primio emir Sabah el-Ahmad el-Sabah, posrednik u zalivskoj krizi.

Pre Erdogana u poseti tom regionu bili su i zvaničnici SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske, u pokušaju da doprinesu smanjenju napetosti.

Turska prethodnih godina razvija sve bliže odnose s Katarom, a rezultat toga je i prošlogodišnje otvaranje prve turske vojne baze u Persijskom zalivu, upravo u toj zemlji.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su početkom juna odnose s Katarom i fizički izolovale tu zemlju iz vazduha, s mora i kopna, zbog njegove navodne podrške ekstremističkim grupama u regionu.

Te četiri arapske zemlje postavile su 22. juna Kataru 13 zahteva, medju kojima su bili prestanak podrške ekstremističkim grupama, zatvaranje medijske kuće Al Džazira, prekid odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Katar je odbacio optužbe da podržava teroriste i odbio postavljene zahteve.

Arapski kvartet je potom, 18. jula, pozvao Katar da se obaveže na šest principa borbe protiv ekstremizma i terorizma i da se putem pregovora dodje do plana za sprovodjenje tih principa.

Tokom posete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona tom regionu, Katar i SAD su 11. jula potpisali sporazum o borbi protiv terorizma, da bi Katar 20. jula usvojio izmene zakona o borbi protiv terorizma, koje predvidjaju uvodjenje „spiskova terorista i terorističkih entiteta“ i neophodnih mera za stavljanje ljudi i grupa na taj spisak.

U Kataru se osim turske vojne baze nalazi i vazduhoplovna baza Udeid, najveća američka baza na Bliskom Istoku. U njoj je stacionirano oko 10.000 američkih vojnika i ona je centar za operacije medjunarodne koalicije protiv Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.