U trendu

Erdogan proglasio vanredno stanje u Turskoj

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je večeras proglasio tromesečno vanredno stanje u Turskoj posle neuspelog pokušaja vojnog puča, javila je televizija CNN-Turk.

Erdogan je na konferenciji za štampu po završetku sednice Vlade u Ankari rekao da uvodjenje vanrednog stanja nije protiv demokratije, vladavine prava i slobode.

Po njegovim rečima, demokratija u Turskoj neće biti ugrožena, a Oružane snage su u službi Vlade, javljaju turski mediji.

Predsednik Turske ocenio je da je uvodjenje vanrednog stanja bilo potrebno kako bi se „što pre uklonila pretnja“, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Erdogan je nazvao „mučenicima“ one koji su u noći izmedju prošlog petka i subote poginuli u borbi protiv pučista, dodavši da se nada da „narod neće zaboraviti hrabrost i žrtvu onih koji su izgubili živote“.

Predsednik koji je rekao da je zamalo izbegao pogibiju ili da ga zarobe pobunjene vojne jeinice, najavio je da će se nastaviti čistka u Vojsci.

„Kao vrhovni komandant, postaraću se da se očiste svi virusi unutar Oružanih snaga“, rekao je Erdogan.

Erdogan je ukazao da, uprkos vanrednom stanju, neće biti „nikakvog kompromisa“ na štetu demokratije, prenela je agencija AFP.

„Nikada nismo pravili nikakve kompromise u pogledu demokratije, i nikada ih nećemo praviti“, rekao Erdogan u govoru u Ankari, dodavši da vanredno stanje „apsolutno nije protiv demokratije, zakona i sloboda. Sasvim je obrnuto: (vanredno stanje) zaštitiće i ojačati te vrednosti“.

Agencija AP podseća da je Turska poslednji put vanredno stanje uvela 1987, ali samo na jugoistoku, što je zvaničnicima omogućilo da uvedu policijski čas, da pretresaju, hapse i zabranjuju javne skupove, dok su se snage bezbednosti borile protiv kurdskih pobunjenika u toj oblasti. To vanredno stanje je postepeno ukidano i prestalo je tek 2002. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.