U trendu

Erdogan i Putin: Uraditi sve za dostavu pomoći Alepu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je u Istanbulu sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na temu rata u Siriji, uključujući tursku vojnu operaciju u toj zemlji i potrebu za saradnjom u dostavljanju humanitarne pomoći gradu Alepu.

Erdogan i Putin su na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon sastanka u Istanbulu izjavili da su saglasni po pitanju važnosti dostavljanja pomoći Alepu, čiji je istočni deo, pod kontrolom pobunjenika, od jula uglavnom pod opsadom sirijskih snaga koje imaju podršku ruskih snaga, preneo je Rojters.

„Naš zajednički stav jeste da treba uraditi sve što je moguće da se dostavi humanitarna pomoć Alepu. Jedino je važno obezbediti sigurnost te isporuke“, rekao je Putin.

Rusija je pre godinu dana pokrenula vazdušnu kampanju u Siriji u cilju podrške snaga predsednika Bašara Asada u borbi protiv pobunjenika, dok Turska podržava pobunjenike i zalaže se da Asad siđe sa vlasti.

Erdogan je posle sastanka sa Putinom rekao kako je uveren da će uprkos svemu normalizacija odnosa sa zvaničnom Moskvom, koji su zategnuti posle lanjskog obaranja ruskog aviona od strane Turske, biti brza.

„Danas sam sa predsednikom Putinom čitav dan razgovarao o rusko-turskim odnosima. Imali smo priliku da u detalje razgovaramo o Siriji“, rekao je turski predsednik.

„Razgovarali smo kako možemo da sarađujemo na tom polju, posebno u dostavi humanitarne pomoći Alepu, koju strategiju možemo da primenimo da bi ljudima u Alepu stigao mir. U to ćemo uputiti i naša ministarstva spoljnih poslova i najviše vojne i obaveštajne zvaničnike“, naveo je predsednik Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.