U trendu

Erdogan: Rešenje Nagorno Karabaha uslov za odnose Turske i Jermenije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas tokom posete Azerbejdžanu da je rešavanje pitanja oblasti Nagorno Karabaha uslov za obnovu veza Turske i Jermenije, preneli su turski mediji.

„Naravno, želimo uspostavljanje i održavanje dobrih odnosa sa svim susedima, ali je pitanje rešavanja oblasti Nagorno Karabaha uslov ‘sine qua non’ za uspostavljanje odnosa Turske i Jermenije“, rekao je Erdogan u govoru prikazanom na televiziji u Bakuu.

Oblast Nagorno Karabah, većinski naseljena Jermenima, u sastavu je Azerbejdžana, ali je pod kontrolom jermenskih separatista.

Turska je 1993. godine zatvorila svoju granicu s Jermenijom iz solidarnosti prema Azerbejdžanu i zbog podšrke jermenskih vlasti pobunjenicima u toj oblasti.

Medjunarodna zajednica i dalje smatra to područje kao deo Azerbejdžana.

Turska i Jermenija imaju različita tumačenja i o pitanju masakra Jermena za vreme Otomansko carstva od 1915. do 1917. godine.

Jermenija to smatra genocidom dok Turska negira da je to bio genocid već da su to žrtve gradjanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike