U trendu

Erdogan: Sami ćemo se braniti ako neće da nam pomognu

Turska će, ako ne dobije pomoć, delovati sama da bi odbila napade Islamske države na grad Kilis, blizu sirijske granice, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Savladaćemo Islamsku državu. Rešićemo to pitanje sami ako ne dobijemo pomoć da bi sprečili da te rakete pogađaju Kilis“, rekao je Erdogan na turskoj televiziji.

Kako prenosi Rojters, to govori o sve većoj nervozi turskih vlasti zbog napada raketama ispaljenih sa teritorije koju kontroliše Islamska država.

„Kucali smo na sva vrata tražeći stvaranje zone bezbednosti na našoj južnoj granici, ali niko nije želeo da preduzme taj korak. Ako se ne dogovorimo o odlučnoj akciji protiv terorističkih organizacija, svet više neće biti bezbedno mesto“, rekao je turski predsednik.

Kilis je već mesecima izložen raketnim napadima sa područja koje kontroše Islamska država u Siriji, pri čemu je život izgubila 21 osoba, a neke zgrade su uništene.

Snage međunarodne koalicije koju predvode SAD i Turska, odgovorile su vazdušnim napadima i likvidirale desetine pripadnika IS. Turski zvaničnici, međutim, kažu da im je potrebna veća pomoć u zaštiti granice.

Ankara je sve zabrinutija zbog mogućnosti Islamska država krene sa napadima dublje u teritoriju Turske, ističe Rojters.

Turska policija je izdala upozorenje za četvrtak 19. maj, koji je nacionalni praznik, navodeći da su vojni objekti moguće glavne mete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar