U trendu

Erdogan saopštio da ima kontrolu nad Turskom

Predsednik Turske Reždep Tajip Erdogan saopštio je jutros da ima kontrolu nad državom, pošto su se vladine snage suočavale tokom noći s pokušajem državnog udara, eksplozijama, borbama u vazduhu i otvorenom vatrom, a u nasilju je poginulo više desetina ljudi.

Više od 1.500 vojnika širom Turske je pritvoreno, pukovnici i generali su otpušteni, a jedan vojni šef je spasen u operaciji u jednoj bazi u predgradju Ankare.

Erdogan je upozorio pristalice državnog udara da će „platiti visoku cenu za izdaju Turske“, nevedno je u saopštenju njegovog kabineta.

„Oni koji su narušili ugled vojske moraju da je napuste. Taj proces je počeo danas i nastaviće se dok se borimo brotiv terorističkih organizacija“, rekao je Erdogan.

Turska državna agencija Anadolija je prenela da glavnokomandujući Oružanih snaga Turske, general Hulusi Akar predvodi operaciju protiv onih koji su planirali državni udar.

Borbe su se nastavile tokom jutra, uz odjeke eksplozija širom Ankare i Istanbula, uključujući najmanje jednu bombu koja je pogodila pogodila Parlament Turske u glavnom gradu. Televizija CNN-Turk je objavila da je nekoliko policajaca i službenika Parlamenta ranjeno u bombardovanju.

Kritičari smatraju da je period političkog previranja u Turkoj izazvala Erdoganova autokratska vladavina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar