Erdogan traži da se Nemačka ne meša u unutrašnje stvari Turske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas zatražio od Nemačke da se „ne meša u unutrašnje stvari“ njegove zemlje, dok su se odnosi ta dva partnera u NATO još više pogoršali ove nedelje.

„Niko nema pravo da se meša u unutrašnje stvari Turske“, izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, odgovarajući na pitanje o nedavnoj kritici nemačkih političara Turske zbog stanja ljudskih prava.

Ogorčen hapšenjem u Istanbulu aktivista za ljudska prava, medju kojima i jednog nemačkog, Berlin je u četvrtak najavio „preorijentaciju“ svoje politike prema Turskoj, uz mere kojima bi mogao ekonomski kazniti tog svog istorijskog partnera.

„Ne možemo da prihvatimo ono što se dešava u Turskoj“, naglasio je danas predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer u intervjuu za javnu TV ZDF u nedelju.

Odnosi Ankare i Berlina su se pogoršavali mesecima, ali je spor između dve zemlje postao neouobičajeno težak pošto je Nemačka odlučilao da igra na kartu ekonomije da bi izvršila pritisak na Tursku.

Mere koje predviđa Berlin obuhvataju reviziju bankarskih garancija, kredita i subvencija vlade Nemačke i EU za izvoz ili investicije u Tursku.

Ta mogućnost je izgleda zabrinula turske lidere koji danima pokušavaju da ohrabre nemačke investitore, a posebno da negiraju izveštaje medija o postojanju spiska 68 nemačkih firmi i privrednika koje ankara optužuje za podršku „terorizmu“.

„Ne vodi se nikakva istraga protiv nemačkih kompanija u Turskoj. Te tvrdnje su lažne, pogrešne, izmišljene. Ne postoji ništa slično“, uveravao je danas Erdogan.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Stari su to strateški prijatelji, skoro uvek su imali zajedničke interese… Sada se nešto dešava, Amerika bi znala šta…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike