U trendu

Erdogan: Turska će nastaviti istrazivanja u Istocnom Mediter

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da su Sjedinjene Američke Države odlučile da povuku podršku projektu gasovoda u Istočnom Mediteranu, jer su na osnovu analiza utvrdili da je neprofitabilan, ali da će Turska nastaviti dalje sa istraživanjima.

Ergodan je to rekao danas u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a na pitanje novinara turskog medija kakav će stav Turska zauzeti povodom povlačenja podrške SAD za gasovod kojim je trebalo da se transportuje gas iz Izraela na evropsko tržiste preko Sredozemnog mora i Grčke.

Kada je u pitanju saradnja sa Izraelom Erdogan je rekao da je Izrael ranije izrazio želju da se gas koji će se eskploatisati u toj zemlji preko Turske transportuje u Evropu.

Kaže i da je sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom ostvario određene kontakte i da će on možda uskoro posetiti Tursku, kao i da izraelski premijer Naftali Benet ima pozitivne stavove po tom pitanju.

„Sa tim pozitivnim stavovima mozemo doći do konkretnih rezultata prema principu vin-vin“, rekao je Erdogan.

On je dodao i da političari treba da urade sve da se očuva mir.

„Ako će nafta i plin biti sredstvo za uspostavljanje mira mi ćemo to uciniti, ako neće, onda će svaka država doneti svoju odluku“, zaključio je Erdogan.

On je naveo da Turska sada ima i brodove i eksperte za istrazivanja u Istočnom Mediteranu i da oni mogu doprineti i svom narodu i celoj regiji.

Kaže da to već rade u crnomorskoj regiji i da će tako nastaviti i u Mediteranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.