U trendu

Erdogan: Turska će preispitati odnose sa EU posle referenduma

Turska će, nakon referenduma u aprilu, nastaviti da održava ekonomske odnose sa Evropskom unijom, ali će preispitati sve političke i administrativne veze, uključujući sporazum o zaustavljanju nelegalnih migracija, poručio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

U intervjuu za Si-En-En Turk, Erdogan je najavio da će biti razmotreno sve od „A do Š“ u odnosima Turske sa Evropom, nakon referenduma o ustavim promenama kojima bi se proširila ovlašćenja turskog predsednika, koji je zakazan za 16. april, preneo je Rojters.

On tvrdi da su evrospke zemlje dozvolile organizovanje događaja onih koji se protive proširenju njegovih ovlašćenja, a zabranile turskim zvaničnicima da se obrate pristalicama ustavnih promena.

Erdogan je optužio Nemačku da podržava terorizam i dodao da ne planira da poseti tu zemlju pre referenduma, iako su pojedini mediji suprotno izvestili.

Između Turske i Nemačke, a kao i sa drugim evropskim državama, postoji razdor zbog želje turskih vlasti da održavaju mitinge u cilju skupljanja podrške dijaspore na referendumu u Turskoj zakazanom za 16. april, na kome Erdogan želi da proširi svoja ovlašćenja i zabrani.

Evropske države, međutim, nisu izdale dozvolu za održavanje takvih mitinga, što je napravilo još dublji razdor u odnosima Turske i drugih država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.