U trendu

Erdogan: Turska nema kapaciteta za novi izbeglički talas

ANKARA – Turska nema kapaciteta da se bori sa mogućim novim talasom izbeglica iz Avganistana, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Kako je saopšteno iz Erdoganovog kabineta, on je istakao da Nemačka i ostale države članice EU treba da pomognu susedima Avganistana „kako bi mogli da nose teret avganistanske migracije“, prenosi AP.

Erdogan je podvukao da Turska nema kapaciteta da se bori sa novim teretom migranata, kaže se u saopštenju.

Dodao je da niko ne želi da ponovo preživljava iskustva slična onima kada je krenuo talas izbeglica iz Sirije 2015. godine, kada su stotine hiljada ljudi stigle u Grčku čamcima iz Turske na putu da traže azil u prosperitetnijim zemljama EU.

Ergodan je rekao Štajnmajeru da EU treba da „hitno preduzme korake“ kako bi obezbedilaprimenu sporazuma iz 2016. sa Truskom, koja se tada obavezala da će zaustaviti prioliv migranata u Evropu u zamenu za bezvizni režim i znatnu finansijsku pomoć.

Istakao je da to bit ti koraci trebalo da budu nastavak pregovora o članstvu Turske u EU, obnova carinske unije i garantovanje bezviznog režima za turske građane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.