U trendu

Erdogan u Beloj kući, srdačan doček od Trampa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u Belu kuću na sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, javlja AFP.

„Nadamo se da ćemo imati dug i produktivan razgovor“, izjavio je Tramp novinarima pozdravljajući turskog predsednika u Ovalnom kabinetu, preneo je AFP.

Agencije su javile da bi dvojica zvaničnika trebalo da razgovaraju o situaciji u Siriji i odluci SAD da naoruža sirijske Kurde, koje Turska smatra teroristima, kao i o ekstradiciji imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, a koga Turska krivi za organizaciju državnog udara u julu prošle godine.

https://twitter.com/TheTruth24US/status/864533163657375746

Erdogan je prošlog petka pred susret sa Trampom izjavio da će njegova poseta Vašingtonu „udariti kamen temeljac“ za novi početak odnosa Turske i SAD – dva NATO saveznika.

Erdogan je rekao da se nada da će razgovor sa američkim predsednikom rezultovati „tačkom preloma“ što se tiče odluke SAD da naoružava kurdske pobunjenike u Siriji.

Erdoganova poseta SAD usledila je nekoliko nedelja nakon referenduma o ustavnim reformama kojima su proširena ovlašćenja predsednika.

Tramp je čestitao Erdoganu referendumsku pobedu, što je naišlo na kritike da „zatvara oči“ prema liderima koji vladaju autokratski, naveo je AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.