U trendu

Erdogan: Udarac onima koji su probali da zemlju bace na kolen

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras da je njegova vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) sa značajnom razlikom pobedila na lokalnim izborima i zadala udarac onima koji su pokušali Tursku da bace na kolena.

Erdogan je ove izbore nazvao pitanjem „nacionalnog opstanka“.

„Pridobili smo srca ljudi u mestima gde smo pobedili, ali nismo bili dovoljno uspešni u tome u mestima gde smo izgubili“, kazao je turski predsednik.

Erdogan je rekao da je prokurdska stranka, koju je nazvao terorističkom zbog njenih navodnih veza sa kurdskim pobunjenicima, pretrpela poraz u oblastima gde većinom žive Kurdi.

„Naša kurdska braća su pokazala da se neće pokoriti terorističkoj grupi ili onima koji su izašli iz mraka uz podršku terorističke grupe“, poručio je Erdogan.

Erdogan je ovo izjavio nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je AKP osvojila oko 45 odsto glasova, ali je posle 25 godina izgubila mesto gradonačelnika Ankare, prenosi AP.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina.

Na izborima su učestvovala i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar