U trendu

Erdogan: Za Tursku važni mir, stabilnost i prosperitet Balkana

ISTANBUL 8. jula (Tanjug) – Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan uoči današnje dvodnevne posete BiH izjavio je da Turska nema taj luksuz da izdaleka posmatra dešavanja na području Balkana.

Erdogan je danas na aerodromu u Istanbulu poručio da su mir i stabilnost Balkana veoma značajni za njegovu zemlju.

„Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema taj luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na ovom području“, rekao je Erdogan.

Erdogan danas stiže u dvodnevnu posetu BiH u okviru koje će prisustvovati sutrašnjem samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsedava Bosna i Hercegovina.

Očekuje se i da će se Erdogan prvog dana boravka u Sarajevu sastati s delegacijom turske vojne misije koji deluje u sastavu EUFOR-a u BiH.

Erdogan će posetiti i groblje palih boraca na Kovačima i grob prvog predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića, koji je bio njegov veoma blizak prijatelj.

Erdogan će tokom dana sastati i sa članovima Predsedništva BiH. Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, a učestvovaće i na svečanoj večeri u zgradi Predsedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenačkog predsednika Boruta Pahora.

U utorak, drugog dana posete, turski predsednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu „Termag“ na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao da se sastane sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, javila je Anadolija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.